#FilmYorumu - Siyah Kuğu (Black Swan)

13:52 Unknown 2 Comments

 Merhaba arkadaşlar, uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle birlikteyim. Geri dönmemin şerefine size az önce izlediğim ve bayıldığım, hatta en sevdiğim filmler arasına girmiş bulunan bir filmden bahsedeceğim.

 İlk olarak şunu söylemek istiyorum ki, ben 'psikoloji, gerilim' filmlerine bayılırım. Özellikle psikoloji. Ve işte bu yüzden bu film benim favorilerim arasında. Fazla uzatmayayım, filmin adı ''Siyah Kuğu'' İsminden de anlaşıldığı gibi filmin asıl konusu bale. Nina adında ki genç bir kız, Kuğu Gölü'nde yeni baş dansçı olarak seçilmiştir. Fakat Nina, kırılgan ve masum olan Beyaz Kuğu'yu çok iyi canlandırmasına karşın; karanlık ve şehvetli ikizi olan Siyah Kuğu'yu canlandıramaz. Bilindiği üzere baş dansçı hem Beyaz hem de Siyah Kuğu'yu canlandırmaktadır.






 Nina, baş dansçı olmayı çok istemiştir ve sonunda hayali gerçekleşmiştir. Fakat bir sorun vardır ki, o da Lily hakkında gördüğü paranoyakça hayallerdir. Nina, Siyah Kuğu'nun hikayesine kendini o kadar kaptırmıştır ki, kendisinin Beyaz Kuğu'yu ve cinsel ve ilişkiler açısından Lily'nin de Siyah Kuğu'yu temsil ettiğini düşünmektedir. Lily'nin baş rolü istemesi ve kendisini öldürmeye çalışması hakkında paranoyakça hayaller görmeye devam eder.


-Spoiler başı-


 Nina, bu süreçte kendi vücudunda yaralar oluştuğunu görmektedir. Bu kendisini her geçen gün daha da kötüye götürmeye başlamıştır. Sürekli hayaller görmeye devam etmiştir. Bir gün Lily ve Nina diskoya giderler ve orada gece boyunca eğlenirler. Fakat Lily, kendisine rahatlatıcı bir hap içirmiştir. Gecenin sonunda Lily ve Nina, Nina'nın evine gitmişlerdir ve orada sevişmişlerdir. Ertesi gün Nina, provaya geç kalmıştır ve provaya gittiğinde kendi rolünü (Beyaz Kuğu) Lily'nin canlandırdığını görmüştür. Yönetmen Thomas, Nina provaya gelmeyince kendisi yeriene Lily'i o anlık seçmiştir. Nina buna sinirlenir ve Lily ile geçen geceyi konuşur. Fakat Lily böyle bir şeyin (sevişmelerinin) gerçekleşmediğini, kendisinin diskodan başka bir çocukla geceyi geçirdiğini söylemiştir.



 Nina'nın ağır halüsinasyonları devam ederken gösteri günü gelmiştir, fakat gösteriden bir gün önce Nina evinde gene hayaller görürken kendini kaybetmiş ve annesi de endişelenip, Thomas'ı arayıp gösteriye gelemeyeceğini söylemiştir. Nina, uyandığında bunu reddetmiş ve gösteriye gitmiştir. Fakat oraya gittiğinde kendisinin yerine Lily'nin geldiğini görmüştür. Bunu tekrardan reddederek kendisinin oyuna gireceğini söylemiştir. Böylece Nina, Beyaz Kuğu olarak sahneye çıkmıştır. Sahnede Lily'i bir anlığına görünce yere düşmüştür.


 Sıra Siyah Kuğu'ya gelince, Nina soyunma odasına gitmiştir fakat yerinde Lily'nin Siyah Kuğu olarak hazırlandığını ve kendisine ''Sıra bende'' dediğini görmüştür. Nina buna çok sinirlenmiştir ve onunla kavga etmiş, sonunda ise onu aynaya itmiştir. Lily, kendisini boğmaya çalışınca da aynanın kırılan camından bir tanesini alıp Lily'nin karnına saplamıştır. Nina, Lily'nin öldüğünü görünce onu küçük bir odaya sürükleyip, kendisin bir sonraki sahne olan Siyah Kuğu'ya hazırlamaya başlamıştır.











 Siyah Kuğu sahnesinde ise bu sefer kendisini gerçekten kötü olarak görmüş ve kendisini kaybetmiştir. O artık hem Siyah Kuğu hem de Beyaz Kuğu olduğunu görmüştür. Artık Siyah Kuğu'yu canlandırırken kendini kasmıyor, gerçekten kendisi gibi dans ediyordu. Çünkü o Siyah Kuğu'ydu. Kötüydü...



 Sıra tekrar Beyaz Kuğu'ya gelince, Nina tekrar soyunma odasına gitti. Odadan sızan kanları görünce bir havluyla kanları örttü. Beyaz Kuğu'ya hazırlandığı sırada kapı çaldı ve Nina gelenin Lily olduğunu gördü. Nina'nın sahnede mükemmel olduğunu ve gerçekten etkilendiğini söylüyordu. Nina, Lily gittikten sonra odaya baktı. Lily aslında ölmemişti. Bu da halüsinasyonlarından biriydi. Fakat ayna hala kırıktı, bu bir hayal olamazdı. İşte o zaman aslında o camı Lily'e değil kendisine saplamış olduğunu fark etti.



 Ve Nina yine de devam etti ve Beyaz Kuğu'nun intihar sahnesini gerçekleştirdiğinde aslında kendisinin intihar sahnesini oynuyordu. Beyaz Kuğu atladı ve gösteri bitti. Herkes Nina'yı alkışlıyordu. Ekip Nina'nın başına toplandı, onu tebrik ediyorlardı ancak bir süre sonra karnında ki kanı fark ettiler. Nina, kendisini adadığı sahneden ölmüş olmuştu.


                    O Beyaz Kuğu'ydu. Bu mükemmeldi.

 Nina aslında Beyaz Kuğu'dur. Çünkü Beyaz Kuğu'nun hikayesi; kuğuya dönüşen bir kız (Nina - Beyaz Kuğu), onu insana dönüştürebilecek olan aşkı (Thomas) ve prensi kandıran ikizi (Lily - Siyah Kuğu) üçlüsünü anlatır.

-Spoiler sonu-

 Kısacası bu film, bir insanın dans uğuruna kendisini feda etmesini anlatıyor sanki. Gerçekten güzel bir filmdi, tabii ki anlayana. Filmin yorumlarına baktım da, saçma bulduğunu ve kötü olduğunu yazanlar olmuş. Tabii bu zevk meselesi, fakat ben gerçekten çok ama çok beğendim. Yani anlatamıyorum bu filmi, en iyisi siz izleyin. Gerçekten güzeldi. Eğer bu filme bir puan vermem gerekseydi, 10 üzerinden 9,5 verirdim. 



 Neyse başınızı şişirdim sanırım! Kusura bakmayın, sizden tek isteğim izlememi istediğiniz filmler varsa yoruma yazmanız. Buna gerçekten çok sevinirim çünkü son zamanlarda ciddi şekilde film kıtlığı çekiyorum. Sürekli 'ya bu filmi beğenmezsem' diyorum kendime. Her neyse, kendinize iyi bakın. Bir sonraki filmde görüşmek üzere. 

2 yorum:

  1. Gerçekten müthiş bir filmdi.
    Beni bitiren sonu oldu.

    YanıtlaSil
  2. Yaa biliyor musun?? ben bu filmi beğenmedim, eh işte dedim, millet yok oscarlık, yok şöyle böyle dese de ben oyunculuğu için izlemiştim ama pek tatmin etmedi :)
    Ellerine sağlık, emek vermişsin güzel paylaşım olmuş!
    Film arşivime bakabilirsin, belki yardımı dokunur, beklerim bloguma ;)

    YanıtlaSil